Hangfoglalás · Hang- és Hangszertechnikai Online Magazin

Artisjus-felhívás a dalszerzőknek: „Világíts át minket!” 

2010. december 9. 05:36

Az Artisjus a mai napon minden, jogát rá bízó dalszerző számára megnyitotta online jogdíjkövető szolgáltatását, a SZIR-t. Ez összesen 9300 belföldi szerző számára teszi lehetővé a csatlakozást, a teljes zenei alkotói palettát lefedve.

A SZIR-ben minden általunk felosztott jogdíj minden adata elérhető a szerzők számára, teljes átláthatóságot biztosítva.

Artisjus-felhívás a dalszerzőknek: „Világíts át minket!”
Mától minden zeneszerző elérheti az Artisjus online jogdíjfigyelő rendszerét

Az ARTISJUS online Szerzői Információs Rendszerének (SZIR) megújított tesztváltozata idén tavasszal indult az egyesületi tagok számára. Ez internetes banki felülethez hasonló részletességgel teszi nyomon követhetővé az Artisjus munkáját es a jogdíjak alakulását a szerzőknek. A mai naptól minden dalszerző hozzáférhet ehhez a rendszerhez, akinek akár egyetlen bejelentett műve van az Artisjusnál, és jogai kezelését az Artisjusra bízza.

A jogdíjkifizetés rengeteg adat kezelésével jár. A szerzők ezekből az adatokból tudjak ellenőrizni, hogy zenéjük felhasználásai után milyen összeget kaptak.

A SZIR-ben az Artisjus minden létező felosztási adatot elérhetővé tesz a szerzőknek. Így például rádiós vagy
televíziós jogdíjaknál a pontos elhangzás-számot, a csatorna nevet, az elhangzások időpontját es hosszát. Online zeneboltok esetén a szolgáltatásonkénti pontos darabszámot, időpontot. Koncertek esetén a rendezvény nevét, időpontját, helyszínét, elhangzott műveket – és így tovább.

- A rendszer segítségével a dalszerzők maguk ellenőrizhetik működésünket – mondta dr. Szinger András, az Artisjus főigazgatója – Minden kifizetett jogdíjuk minden részletes adata a szerzők rendelkezésére áll, teljes átláthatóságot biztosítva.

2011. március 1-jétől a szerzők papír alapú adatszolgáltatás helyett SMS-értesítést kapnak a jogdíjukról, ezzel az Artisjus új célkitűzése, a környezet megóvása is előtérbe kerül.

A SZIR rendszer elérhetősége: https://szir.artisjus.com

Az Artisjusról
Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület a zeneszerzők, szövegírók, zeneműkiadók es irodalmi szerzők egyesülete. Feladata, hogy bizonyos szerzői jogok egy kézbe fogásával az alkotók megélhetését támogassa. Fő tevékenysége az un. „közös jogkezelés”: a zenei és irodalmi művek felhasználóitól jogdíjak beszedése és azok felosztása a szerzők között. Emellett az alkotók szolgálatában es érdekei védelmében más, kiegészítő feladatokat is ellát.

Az Artisjus jogelődjét 1907-ben alapították a magyar zeneszerzők, szövegírók es zeneműkiadók. Ma közvetlen megbízással mintegy 9300 magyar szerző jogait kezeli, ezen kívül a hasonló külföldi szervezetekkel kötött szerződései alapján több millió zenei es irodalmi szerző jogkezelését végzi a Nemzeti Erőforrás Minisztériumánál bejegyzett közös jogkezelő szervezetként.

Kapcsolat     Impresszum     Médiaajálat    

Hangfoglalás Online Hang- és Hangszertechnikai Magazin
Instrument Reklám © 2018