Hangfoglalás · Hang- és Hangszertechnikai Online Magazin

Elhunyt Hanka Péter

2011. március 22. 08:08

Újabb nagyszerű muzsikussal lett szegényebb az ország, s bővült ismét az Égi Zenekar. Elment Hanka Péter, az Atlasz No1, a Juventus, az Atlantisz és a Metro együttes gitáros-énekese, festőművész, a legrégebb óta aktív magyar rock-zenészek egyike. 2011. március 20-án a Duna vízén ringatózva, barátok, rokonok, zenésztársak búcsúztatták.

Ő még megérte azt az időt, amikor nem voltak kaphatóak hangszerek, s a lelemény és a furfang segítette az ifjú muzsikust abban, hogy megmutathassa a benne rejlő Zenét. Saját maga faragta első gitárját, a hangszedőket maguk tekercselték barátjával, az erősítő egybeforrasztása szinte napi program volt, ha játszani kellett – mert lehetett, és mert muszáj volt.

 Vele indult az Atlasz együttes, közben gitárórákat adott többek között Oroszlán Gábornak és Illés Gézának, utóbbi muzsikus aztán az Atlasz tagja lett. Zenéltek minden hétvégén, akár a Csiliben esténként, akár az Ötórai Teához húzták a talpalávalót, hosszú órákon át.

 Az Atlantiszban zenélt 1967-től ’69-ig, a Syrius együttes 1968-as kettéválásakor a Juventus együttes tagja lett, majd a Metro utolsó korszakában, 1971-72-ben pengette ott a húrokat, ezt külföldi vendéglátózás követte. Hazatérve, 1985-től a Band of Memory sorait erősítette, rövid ideig a Tolcsvay Trió tagja volt. Közben mindvégig két keze munkájával tartotta el magát, textillel dolgozott, festett, elsősorban zsánerképeket, a természet szépsége által inspirálva. Mégis sokkal később, 2000 után váltak rendszeressé kiállításai. Kávézót nyitott párjával Dunakeszin, ahol zenészbarátokkal muzsikált maga és vendégei örömére, s ahol képei is mindig láthatóak voltak, noha kevéske nyugdíjából alig tudott megélni. 1996-ban szólólemezt adott ki kedvenc régi dalait összegyűjtve, Golden Songs címmel. 2009-ben a MOM Művelődési Házban a ’60-as évek legendás zenekarainak még élő tagjai között a Liversing soraiban tűnt fel, majd tagja lett az Aranyásók együttesnek. 2011. március első napjaiban, hosszan tartó súlyos betegség után hagyta itt e földi árnyékvilágot.

Megint elhalkult egy hangszer.....
Megint elment egy zenész.
Megint elvitt egyet a cigarettás kéz.
Megint megállt a szív, a hang, az ész.
Megint kiürült egy pohár...
...Megint elnémult egy gitár
halkuló hangok, gyengülve zengik
sok rajongód már hiába vár......
Megint elhalkult egy hangszer,...
megint elment egy zenész,
alakul az égi banda
akikhez majd Te is odaérsz......

(Bolygó verse – Fotó: Kis Herceg – forrás: Facebook, Wikipédia, Hanka Produkció)

 

Kapcsolat     Impresszum     Médiaajálat    

Hangfoglalás Online Hang- és Hangszertechnikai Magazin
Instrument Reklám © 2018