Hangfoglalás · Hang- és Hangszertechnikai Online Magazin

 A szerzői jog tiszteletére neveli a netezőket a YouTube  

2011. április 20. 09:00

 Új stratégiát vezetett be a legnagyobb videó-megosztó a szerzői jogot sértő felhasználóira vonatkozóan. Ha egy feltöltőt jogsértésen érnek oktatófilm megtekintésére és egy kapcsolódó teszt kitöltésére kötelezik, mielőtt újra engedélyeznék számára a feltöltést - írja a hamisitasellen.hu.

 

A YouTube tulajdonos Google-t számos kritika érte a jogalkotók és a szórakoztatóipar képviselői részéről, miszerint nem tesz meg mindent, hogy megakadályozza a kalózkodást. A cég YouTube használatára vonatkozó új stratégiája ennek az elvárásnak igyekszik megfelelni: ösztönözni a felhasználók jogkövető magatartását.

A Politico portál beszámolója szerint korábban a YouTube értesítést küldött a felhasználóinak, ha jogvédelem alatt álló tartalmat használtak, jelezve, hogy a harmadik ilyen jogsértés felhasználói fiókjuk zárolásához vezethet. 
 
Az új irányelv a jogsértőket egy oktatófilm megnézésére, majd egy szerzői jogi teszt kitöltésére kötelezi, amelynek helyes megválaszolásával bizonyíthatják, hogy megértették a kapott információkat. A videó-megosztó üzemeltetői ezen kívül lehetővé teszik, hogy a felhasználók bizonyos feltételek mellett töröltessék a korábbi jogsértési adatot magukról – ehhez szintén szükséges az oktatófilm megnézése és a teszt kitöltése. 
 
Az üzemeltetők szerint ez utóbbi azért szükséges, mert nem tartják helyesnek, hogy valaki, aki évek óta aktív YouTube-felhasználó, és számos legális tartalmat tölt fel, korábbi hibájából fakadóan fiókja felfüggesztésének veszélyével nézzen szembe. Mint hivatalos blogjukon írják, ha a felhasználó bizonyítja, hogy érti és elfogadja a szerzői jog védelmének alapelveit, akkor meg kell adni a lehetőségét annak, hogy tisztázhassa magát.
 
Forrás:
http://zene.hu/20110419_szerzoi_jog_tiszteletere_neveli_a_netezoket_a_youtube
Kapcsolat     Impresszum     Médiaajálat    

Hangfoglalás Online Hang- és Hangszertechnikai Magazin
Instrument Reklám © 2018