Hangfoglalás · Hang- és Hangszertechnikai Online Magazin

Ferencvárosba jön a Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztivál! 

2012. április 26. 07:06

Május 11−12-én Ferencváros ad otthont a XI. Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztiválnak. A nem csak zeneértő fülekhez szóló, de a zenét kedvelő szíveknek is oly fontos Nemzetközi Akusztikus gitárfesztivál immár tizenegyedik alkalommal hívja hazánkba a műfaj legjobb európai és tengerentúli nagyságait. 

Ferencvárosban majd a jazz, a dél-amerikai latin gitárzene, az európai és magyar zenei hagyományok találkoznak a modern gitárzenével. A koncerteken olyan ismert zenészek szerepelnek, mint a nemzetközi színtér egyik legnagyobb alakja, a német Peter Finger, a venezuelai-belga Terracotta Trio és a német-magyar AAA Trio. A Fesztivál keretében május 12-én a Pinceszínház Klub termében Jean-Christophe Renault lép fel. A kortárs zongoraművész francia impresszionistákra emlékeztető zenei megoldásai és a post-rock zenekarokra jellemző témái sajátos zenei világot hoznak létre.

Peter Finger (Németország)
---------------------------------
Gyermekkorában klasszikus zenei képzést kapott, hegedűsként vonósnégyesben is játszott, majd később gitárra váltott, és a hatvanas évektől pályája töretlenül ívelt felfelé. Zenéjében a jazz hangsúlya és virtuozitása, a klasszikus zene harmóniája, modern akusztikus gitározás és helyenként a rock stíluselemei ötvöződnek - mindezt egy senkire sem hasonlító, energikus és sodró lendületű egyéni stílusba kovácsolva.

Terracotta Trió (Venezuela-Belgium)
-------------------------------------------
A Terracotta Trió története 1982-re nyúlik vissza, amikor egy zeneszerzői versenyen a belga Veronique Gillet és a venezuelai Ferenando Freitez Gassan megnyerték a fődíjakat. Ismeretségükből először egy gitárduó alakult, majd az ugyancsak venezuelai Carlos Franco csatlakozásával létrejött a Terracotta Trió. Zenéjük hidat képez a latin-amerikai és az európai klasszikus gitárzene között, melyben hallható a modern latin zenék lüktetése. Carlos Franco egzotikus ütőhangszerein megformált ritmusok tökéletes hátteret adnak a temperamentumos, de ugyanakkor mélyebb gondolatiságot mutató gitár-muzsikával.

Fernando Freitez Gassan klasszikus gitár tanulmányait Rodrigo Riera-nál kezdte, majd hamarosan a jazz felé fordult érdeklődése. Ezt követően a modern elektroakusztikus zenében folytatta tanulmányait és jelenleg ez a három fő hatás jellemzi jelenlegi muzsikáját és játékát. Gitározását a latin –amerikai hagyományok mellett az érzelmes megfogalmazás és a magas szintű technikai tudás jellemzi.

Veronique Gillet Albert Ponce tanítványa volt Párizsban ahol zeneszerzést és gitárt tanult. Már fiatalon számos díjat nyert gitárfesztiválokon, tanult Leo Brouwernél, Egberto Gismontinál és Charles Ewanjé-nél is, majd 1984-85-ben Egberto Gismontival együtt is dolgozott. Kompozícióiban mesterien vegyíti a klasszikus zene, a jazz és a világzene elemeit.

Carlos Franco Venezuelában született, 20 éves korában kezdett ütőhangszereken tanulni különböző latin-amerikai tanároknál. Univerzális zeneiségére hamar felfigyeltek és hamarosan számos együttesbe kapott meghívást. 1991-től a híres Orquesta Sinfónica de Lara ütőse lesz. Több stílusban is otthon van, játszik progresszív rock együttesben, jazz trióban dobosként, valamint ütősként kisebb kamara együttesekben is.

AAA Trió (Németország-Magyarország)
-----------------------------------------------
Zenéjükben a kelet ősisége, a modern zenék intellektualitása jelenik meg egy tiszta, organikus zenei szövetben, egy mindenki számára megélhető személyességben. Közös muzsikálásuk Kelet és Nyugat különleges szintézise, ahol a három különböző személyes univerzum nem stiláris külsőségekben, hanem belső világukban olvad egységgé. A zenéhez e módon való közelítésük messze megkülönbözteti őket a ma már mindenfelé divatos úgynevezett világzenei produkcióktól. Major Balázs ütőhangszerei és Ralf Gauck basszusa masszív alapot képez Szabó Sándor szabadon szárnyaló gitár és koboz játékához. 2011 nyarán Budapesten a Ferencvárosi Fesztiválon mutatkoztak be nagyobb közönség előtt. Közben elkészítették első albumukat Wizard Dance címmel, mely Németországban jelent meg 2012 elején. Az együttes bizonyára a világzene kedvelőit is vonzani fogja majd, hiszen hangzásuk és zenéjük nagy részben a keleti zenékből táplálkozik.


2012. május 11. 19.00
---------------------------
Fellépők:
Peter Finger (Németország), akusztikus gitár

Terracotta Trio
Fernando Freitez Gassan (Venezuela), akusztikus gitár, Veronique Gillet (Belgium), akusztikus gitár, Carlos Franco (Venezuela), ütőhangszerek

AAA Trio
Ralf Gauck (Németország), akusztikus basszusgitár, Szabó Sándor (Magyarország), akusztikus gitár, Major Balázs (Magyarország), ütőhangszerek

2012. május 12. 20.00
---------------------------
Fellépő:
Jean-Christophe Renault (Belgium), zongora

Helyszín:
-----------
Pinceszínház 1093 Budapest, Török Pál utca 3. (a Kálvin térnél)

Info:
-----
(1)218-0116
szervezes@pinceszinhaz.hu,
www.pinceszinhaz.hu
www.facebook.com/pinceszinhaz

A jegypénztár nyitva tartása: hétfő, péntek 14.00−19.00, kedd, csütörtök 11.00−19.00, szerda 14.00−21.00, illetve előadások előtt 1 órával.

Akusztikusgitár Fesztivál jegyárak:
május 11. 19.00 elővételi jegyár 1000 Ft, a koncert napján 1500 Ft
május 12. 20.00 elővételi jegyár 700 Ft, a koncert napján 1000 Ft
kétnapos jegy: 1500 Ft
 

Kapcsolat     Impresszum     Médiaajálat    

Hangfoglalás Online Hang- és Hangszertechnikai Magazin
Instrument Reklám © 2018