Hangfoglalás · Hang- és Hangszertechnikai Online Magazin

20. Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor

2013. június 25. 09:12

A könnyűzenében használatos valamennyi alaphangszer (basszusgitár, billentyű, dob, ének, gitár, zenekar) kezdő és haladó szintű oktatásával, a zene és a zeneipari környezet (hang- színpad- vizuál- és stúdiótechnika, hangszerépítés) bemutatásával, valamint szövegírás, dalszerzés, mentális kérdések, szerzői és előadói jogok, rádiózás megismertetésével foglalkozik. A tábornak számos tehetségkutatója van, melyek közül egy klasszikus zenekari, egy hangszeres szorgalmi, és képességalapú (az összes alaphangszer esetében), valamint egy a legjobb üzenetet és a legszorgalmasabb hangtechnikust díjazza. 

Mi is az a Gitármánia Tábor?

A Gitármánia Tábor az a hely, ahol a könnyű, félnehéz és nehéz zenék művelői összejönnek egy hétre, hogy nagyon jól érezzék magukat, s hogy mindeközben a lehető legtöbbet tanuljanak is egymástól.
Mindenféle hangszeres részt vehet a táborban, sőt még hangtechnikai, vagy pusztán zeneszerető emberek is (vagyis bárki). Jöhetnek egyedül, vagy csapatosan, zenekarként, vagy szólóban (vagyis bárhogy). Nem számít az életkoruk, nemük, tudásuk (vagyis mindegy). Tehát, a táborban részt venni nagyon egyszerű… csak akarni kell.

Reggeli, ebéd, vacsora adott. Alvás 2x6, 2x4, 2x3 ágyas házakban, ágyneművel, fürdővel, WC-vel
Van tíz termünk, amit berendezünk a világ legjobb hangszereivel, hangtechnikai eszközeivel azért, (próbatermeknek, nagyszínpadnak, stúdiónak, kisszínpadnak) hogy ki lehessen ezeket próbálni. Milyen eszközök vannak a termekben? Röviden minden. Hosszabban pedig: gitárok (akusztikus, basszus, elektromos), erősítők (gitár, basszus, akusztikus, énekcucc), dobok (akusztikus/elektromos), billentyűs hangszerek (digitális zongora, szintetizátor), mikrofonok, felvevő egységek, effektek, stb…

Mi történik a táborban? Délelőtt és a délután egyik részében zajlanak a kezdő és haladó hangszeres órák az ének és hangtechnika, a szövegíró és egyben mentális kérdéseket feszegető előadások, állandó tanárok vezetésével:

Basszusgitárosok – Hudák Attila
Haladó basszusgitár – Szappanos György
Billentyűsök – Szabó Károly
Hangszerelés (nem csak billentyűsöknek) - Nagy János
Dobosok – Fekete Szilárd
Dalelemző dobórák (dobosok játékának elemzésével) - Sümeghi Tamás
Ének – Pacziga Linda
Haladó gitár – Lukács Péter
Hangtechnikai ismeretek – Hermann János
Házi stúdiózás – Turcsán András
Kezdő gitár – Andrásik Remo
Rím-team... avagy üzenet a zenén túl – Lombos Márton
Zenekari és Hangszeres haladó órák (A tábor kiemelten közkedvelt programja) Angler Ákos (dob), Szappanos György (bass), Szabó Károly (billentyű), Sántha Gábor (ének – gitár), Nagy Ádám (gitár)
Hangszedő workshop – Kurtács András

- A délután másik szakaszában érkeznek hozzánk a legkiválóbb hazai és külhoni zenészek, tanárok, előadók, hogy egy-egy kurzust tartsanak. Minden nap vannak kurzusok a hangszeresek számára, de ezek között megtalálhatók azok az előadások is, melyek a zenei élet rokonterületeit mutatják be.

2013-ban ők oktatnak, (a lista még nem végleges):

Temesi Berci – basszusgitár kurzusa
Megyeszay István – basszusgitár kurzusa
Németh Alajos – basszusgitár kurzusa
Kolta Gergő (egyeztetés alatt) – basszusgitár kurzusa
Hudák Attila – basszusgitár kurzus-sorozat (tematikus)
Szappanos György – basszusgitár kurzusa és tematikus zenekari órái

Cséry Zoltán – billentyűkurzusa
Nagy János – hangszerelés és billentyűkurzusa (tematikus)
Szabó Károly – billentyűkurzus-sorzat (tematikus)

Berdisz Tamás – dobkurzusa
Markó Ádám – dobkurzusa
Csányi Zoltán – dobkurzusa
Kaszás Péter (Al di Meola) – dobkurzusa (egyeztetés alatt)
Szakadáti Mátyás – dobkurzusa (egyeztetés alatt)
Fekete Szilárd – dobkurzus-sorozat (tematikus)
Angler Ákos – dobkurzus-sorozat (tematikus - zenekari)
Sümeghi Tamás – Dalelemző dobórák, dobosok játékának elemzésével (tematikus)

Pacziga Linda – énekkurzus-sorozat (tematikus)
Döme – Special Beatbox kurzus

Heinz Gábor Biga és a Voice Band – zenekari gyakorlat, hangszerelés (Heinz Gábor Biga – gitár/ének, Baranyi Gergő – basszusgitár, Kardos Norbert – billentyű, Balogh Laci – dob
Special Providence – összevont zenei kurzusa

Madarász Gábor 'Madi' – gitárkurzusa
Both Miklós – gitárkurzusa
László Attila – gitárkurzusa (egyeztetés alatt)
Mohai Tamás – gitárkurzusa
Birta Miklós – gitárkurzusa
Lukács Peta – gitárkurzus-sorozat (tematikus)
Andrásik Remo – gitárkurzus-sorozat (tematikus)
Sántha Gábor – gitáreffekt kurzusa

Makovics Dénes – Zenei hozzállás, stílus gyakorlatok, improvizáció, hangszerismeret (gitár, basszusgitár, billentyű, fúvós hangszerek)
Kolta Péter – A színházi munkák és az ócenjárók közege (megadott kottából, hogyan születik meg a zenekari hangzás rövid idő alatt stb...)
Sound Okán - Effectology - Verók András (A megszólalás tudománya... pengetőtől a hangszóróig!)
Dandó Zolika + Vámos Zsolt – A Sound okán - hangszedők-gitárok-erősítők
Lukács Peta – A-Z-ig (szinte minden nap egy kurzus)
Horváth Attila – a gitár-hangtechnika legalapvetőbb tudnivalói
Markó Gábor – hangszerek alapja a fa
Mihályi Balázs – hangszerépítő kurzus

Hermann János – hangtechnikai kurzus és élő hangosítási gyakorlat (tematikus)
Turcsán András – hangtechnikai ismeretek a stúdióban - házi stúdiózás (tematikus)
Baranya Tamás – hangosítási gyakorlatok élőben (tematikus)
Szelényi István – hangtechnika a rádiózásban - az élő adás - spot-ok - szignálok - szerkesztés - riporteri munka (tematikus)
Süket zenész nem zené(l)sz – hallásteszttel egybekötött interaktív workshop a hallásról
Zöld Zsolt – gitárerősítők mikrofonozása

Artisjus – előadás a szerzői jogokról
Czutor Zoltán – A szellemi termék is tulajdon
Lombos Márton – szövegek - dalok - zene és lélek (tematikus)
Németh Alajos, Lukács 'Peta', Makovics Dénes (Bikini) és Jantyik Zsolt (PG Csoport) - 2012-ben az év dalszövegírója – beszélgetés a legendás Rock'n Roll évekről
(A délutáni kurzusok és a délelőtti tematikus órák közötti alapvető különbség az, hogy míg az állandó tanárok egy meghatározott tanterv szerint, egész hétre elosztva, átfogó és általános ismeretekhez igyekeznek hozzájuttatni a nebulókat, addig a kurzusok kevesebb, vagy olykor csak egy adott témakört igyekeznek nagy részletességgel bemutatni.)

- Az este beköszöntével eljön a zenekari előadások ideje, amelyeket mi rendhagyó koncerteknek nevezünk. Itt mindenki valós testközelből élheti át, hogy hogyan dolgoznak az egyes zenekarok, alkalom nyílik arra is, hogy a táborozók beálljanak közéjük, vagy hogy az őket leginkább érdeklő kérdésekre, válaszokat kapjanak. A tábor utolsó két estéjén pedig maguk is bemutathatják, hogy mit tanultak.

2013-ban ők adnak rendhagyó koncerteket (a lista még nem végleges):

Heinz Gábor Biga és a Voice Band (Heinz Gábor Biga – gitár/ének, Baranyi Gergő – basszusgitár, Kardos Norbert – billentyű, Balogh Laci – dob)
Ütött-kopott Angyal (Tóth János Rudolf, Fejér Simon, Lee Olivér)
Nomad (Juhász Marci - giár/ének, Jánosi 'Cicó' Szabolcs - Gitár, Újvári Péter - dob, Nagy Levente - bass)
Roy&Ádám Trió (Nagy Ádám – Csányi Zoltán – Kohánszky Roy)
Special Providence
MONAMO (Szirtes Edina 'Mókus' - Nagy János - Mogyoró Kornél)
Tamas VMA (Szekeres Tamás és növendékei)
Ekkor látszólag véget is ért a nap, s ezzel én is írandóm végére érkezhetnék, de…! Valójában most tartunk körülbelül a történet felénél, ám a következő eseményeket sem térben sem időben nem könnyű felvázolni. Nevezzük őket egyidejű történéseknek, ami persze nem azt jelenti, hogy a most következő programok mind egy időben zajlanak, van közöttük olyan, amely csak az estéket érinti, vagy épp egész naposak, és van olyan is, ami non stop egész héten, és van, amely még ettől is bonyolultabb:

5/a. Stúdiófelvételek készítése
5/b. Zenekari próbák
5/c. Zenei és szorgalomorientált tehetségkutatók
5/d. Rádiómánia – tábori rádió
5/a. A tábor területén két hangstúdió kerül berendezésre, amelyet három profi csapat: az Origo stúdió (Cserny „Bogi” Kálmán), a TLS Zeneház (Turcsán András „Túró” és Baranya Tamás „Toma”) és Márkus Gergő üzemeltet. Itt többsávos hangfelvételek készülnek, amelyekre a tábori jelentkezéskor kell leadni az igényeket. Egy nap – egy banda, és ami belefér. Ez a program menetrendszerűen túlcsordul az adott kereteken, ezért általában készülünk további rögzítési lehetőségekkel. Szerencsére a táborban már felnőtt egy olyan generáció, akik látható módon nagyon figyeltek annak idején, s menetközben már maguk is hivatásszerűen zenélnek, készítenek felvételeket, dolgoznak technikákkal, és egyáltalán… Helényi Marci és Emil, illetve Farkas Balázs nem egyszer mentettek már meg veszni látszó helyzeteket. Vagyis ha kell hangosítanak, vagy felvételeket készítenek, vagy…

5/b. A zenekari órákon a tanárok alapítanak tíz-tizenkét zenekart, melyek csak olyan tagokból állhatnak, akik az életben nem játszanak együtt. Ezek a zenekarok különböző feladatokat kapnak minden nap, melyeket a következő órán be kell mutatniuk. Ezért a korábban már említett termeket igénybe vehetik zenekari próba céljából, ha azokban épp nem zajlik előadás, illetve az idei évtől kezdődően két – kizárólag ebből a célból berendezett – termet alakítunk ki, amelyekben napi 12 órán át próbálhatnak akár a zenekari órára, akár a hétvégi bemutatkozásra. Itt szigorú beosztás szerint cserélik egymást a zenekarok… cél, hogy mindenki megfelelően fel tudjon készülni.

5/c. Számos tehetségkutató zajlik a táborban.

Az első és egyben legnagyobb egy klasszikus zenekari tehetségkutató, amelynek a győztese egyenes ágon bejut a Hangfoglaló Magyarország 2013. sorozat végső döntőjébe, melynek díja: 1.000.000Ft.- értékű hangszer és hangtechnikai eszközbeszerzés a HANOSZ tagságának képviseletében gyártott, vagy forgalmazott termékekből. Fellépési lehetőség a 2013. évi Hangfoglalás valamelyik nagyszínpadán. A koncert élő, internetes videóközvetítése, továbbá sokkamerás képi és soksávos hangfelvétel rögzítése, s az ebből készülő utólag vágott/kevert anyag elkészítése.

A második a legegyszerűbb rendszer, melyben keressük a tábor legszorgalmasabb basszusgitárosát, gitárosát, dobosát, billentyűsét, énekesét, hangtechnikusát, valamint a tábor legjobb üzenetét, azaz szövegíróját, akik értékes nyereményekkel gazdagodhatnak az utolsó estén. Ennek a versenynek az elbírálói maguk a tanárok, akik egész héten figyelik az elvégzett munkát és ezt követően döntenek.

5/d. Idén is lesz a tábor területén hagyományos rádió vevőkészülékkel fogható rádió és a hozzátartozó rádióstúdió. Elsődleges célunk, hogy folyamatos információval lássuk el a táborlakókat a programokról, előadókról, fellépőkről. Persze eközben igényes és változatos zenei világgal próbálunk olyan rádiót teremteni, ami hangszeres zenészként is hallgatható. Csak a táborról és a tábornak szól. (senki ne felejtse magával hozni FM rádióvevőjét! Ez a legtöbb mp3 játszóban és mobiltelefonban is van, de csak a headset-ettel hallgatható)

Ha valakit érdekel a rádiózás, szeretettel várjuk a stúdióban. Bárki kipróbálhatja, hogy milyen az élet száguldó riporterként, vagy rádiós technikusként. Hogyan készülnek a rádiós arculati zenék, hogyan kell szignálokat vágni, vagy reklámokat gyártani.

A tábor árai nem változtak 2010 és 2011-hez képest:

Teljes ellátással: 28.500Ft.-
Szállás nélkül: 18.500.-
Szállás és étkezés nélkül: 15.500.-
Jelentkezési határidő: 2013 július 10.

A jelentkezés módja:

1. Belföldi postautalványon kell elküldeni a kiválasztott bérlet árát az alábbi címre: Andrásik Bernadett 5200 Törökszentmiklós Batthyány u. 84.

2. Készpénzbefizetés személyesen: Andrásik Remo 1149 Budapest Nagy Lajos Király útja 99. 3/5.

3. Banki átutalással: Előzetes egyeztetés alapján

Érdeklődni lehet: Tel.: 06-30-9-66-51-42, vagy 06-30-551-05-21

E-mail: instrument@instrumentweb.hu, gtabor@instrumentweb.hu

Több információ a táborról: beszámolók, írások, képek, videók, térképek és megközelítés ITT!
A www.instrumentweb.hu és a www.hangfoglalasonline.hu oldalon mindig megtalálhatók a táborral kapcsolatos legfrissebb információk a fellépőkről, tanárokról, előadókról és a program alakulásáról. 

Kapcsolat     Impresszum     Médiaajálat    

Hangfoglalás Online Hang- és Hangszertechnikai Magazin
Instrument Reklám © 2018